KOTLI ZA PRIPRAVO ŽIVINSKE KRME

Kotle za pripravo živinske krme in žganjekuho izdelujemo v osnovnih dimenzijah 60l, 80l, 100l, 120l, 150l, 200l. Za obnovo kotlov pa je možna posamezna dobava peči ali vložkov za kuhanje, tudi za modele ostalih proizvajalcev ali pa so lahko izdelani povsem po meri.

Spodnji del kotla – prekucna dvodelna peč (kotlenica) je narejena iz jeklene pločevine debeline 3mm. Kurišče peči je poševne oblike, zato da gorenje poteka na litoželezni rešetki in ne potrebuje dodatne obzidave, saj ta oblika prinaša najboljši izkoristek kuriva. Prebarvana je z barvo, ki prenese temperaturo do 600°C.

Glede na namen uporabe imamo v ponudbi 3 različne izvedbe zgornjih delov kotla (posod) za kuhanje:

  • ALUMINIJ: Debeline oboda – 2 mm, dno pa pri večjih volumnih 3mm. Je dober prevodnik toplote, zato je kuhanje hitro, zaradi nizkega tališča pa moramo biti vedno zelo pozorni, da ga pred uporabo vedno napolnimo z vodo. Je dobro korozijsko obstojen vendar ga priporočamo predvsem za pripravo živinske krme in za segrevanje vode. V kotlu je vložek s cevjo, ki je potreben, da se vsebina kuha s paro.
  • INOX: debelina oboda – 1,5 mm, dno pa 2 mm. Je korozijsko obstojen in kemijsko nevtralen, kar omogoča kuhanje živil, predvsem pa je lahko zelo uporaben pri kolinah, saj poleg kuhanja omogoča tudi pripravo ocvirkov. Da bi olajšali kuhanje, še posebej pa cvretje, pod dno inox posode dodamo kovinsko ploščo, ki nam razporedi toploto enakomerneje po celi površini.
  • BAKER: debelina oboda – 1,25 mm, dno pa 2mm ali več, debelina kape 1-2 mm. Namenjeni so za kuhanje žganja. Zunanjo posodo z enojnim dnom dopolnjuje še dodatno notranja iz perforirane pločevine z luknjicami premera 3mm. Zadrži vse goste delce odmaknjene od stene posode in s tem prepreči prižiganje. Posoda za hlajenje, ki je v kompletu, je iz inox pločevine in z bakreno cevjo.